Må jeg have lidt ondt af Saxo Banks spekulanter?

Det er helt legitimt at gamble ved at tage høj risiko på aktie-og valutamarkederne. Og så skal man heller ikke klynke, hvis man taber hver en krone. Men hvad så, hvis man taber meget mere end det, man skød ind? Det har i år været en særdeles nærværende problemstilling for Danmarks store internationale spekulantbank Saxo Bank. 

15. januar kappede schweizerne båndet til euroen. Det sendte schweizerfrancen på himmelflugt, hvilket ramte mange Saxo Banks spekulantkunder med kolossale tab til følge. Den såkaldte »Black Thursday«. Her på Business tikkede det ind med henvendelser fra dybt frustrerede Saxo Bank-kunder fra hele Europa, der ikke alene havde tabt hele deres investering, de fik også regninger på langt større beløb, hvilket i nogle tilfælde fik dem til at frygte for hus og hjem.

Kundernes bolværk i form af stop loss-systemer, der ved at sælge ud i tide skal begrænse tabene ved store udsving, fungerede ikke efter hensigten. Det betød, at kunder tabte langt flere penge, end de troede muligt, fordi investeringen var gearet. Der var eksempler på kunder, der havde 100.000 euro tilbage, efter Saxo Bank havde effektueret stop loss, men dagen efter fik de at vide, at de havde en gæld på over en mio. euro efter regulering af handelskursen.

Der kører stadig et massesøgsmål mod banken om den måde, som banken har opgjort kundernes tab på.

Nu blander myndighederne i form af Finanstilsynet sig også i sagen, da man i fredags offentliggjorde en række krav til Saxo Bank. De skal holde yderligere 200 mio. kr. i ekstra kapital på grund af risikoen ved forretningsmodellen, ligesom der skal øget fokus på, at kunderne ikke gearer investeringerne for meget.

Helt centralt står, at Saxo Bank også har fået en kreditrisiko på spekulanterne. Det vil sige, at man skal være forberedt på at kradse penge ind hos en uheldig spekulant ligesom hos en rigtig bankkunde, der ikke betaler, hvad han skylder. Og Saxo Bank har kunder i hele verden.

Banken understreger, at pengetanken var stor nok til at modstå tabene den sorte torsdag i januar, men det kunne være gået anderledes, hvis stormen havde ramt lidt hårdere. Derfor er det sundt at presse banken til at reducere sine risici.

Tilbage står også at få afklaret retstilstanden for de Saxo Bank-kunder, der tabte flere penge, end de troede muligt. Det skal være tindrende klart, om banken eller kunden skal betale, hvis banken på grund af markedsforholdene ikke evner at lukke kundens investering, før indskuddet og mere til er tabt. Ellers får man lidt ondt af spekulanterne.

Saxo Banks ledelse har også en egeninteresse i at få mere ro på tingene, da de er i gang med en salgsproces, hvor dele af banken skal sælges.

 


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *