Kan Dankortet blive offer for Vestagers krig?

En verden, hvor turister, borgere og butikker bliver ofre for overpriser opkrævet af giganter som Mastercard eller VISA. Et par gebyrkroner her og der eller en halvdårlig valutakurs vælter måske ikke din økonomi, men når de opkræves, hver gang en af de 500 millioner EU-borgere svinger kortet til indkøb, bliver det til en enorm pengemaskine. Da markedet er uigennemskueligt og domineret af to aktører, kræver det overvågning og kontant indgriben.

Krigserklæring

Derfor er det tvingende nødvendigt, at den danske konkurrencekommissær i EU, Margrethe Vestager, kæmper for at sikre rimelige forhold for forbrugere og butiksliv uden kortselskaberne som fordyrende grossister. Onsdag udsendte Vestager en krigserklæring, hvori hun beskylder Mastercard for at hæmme konkurrencen ved at blokere for, at banker med lavere gebyrer kan underbyde med betalinger i andre medlemslande.

Desuden peger Vestagers folk på, at Mastercard kan have sat en kunstigt høj minimumspris, når borgere fra ikke EU-lande bruger deres kort i EU.

Kodeordet her er et komplekst net af aftalte gebyrer – de såkaldte interbankgebyrer. Dem gik EU også til angreb på i 2007. Dengang var baggrunden, at forbrugerne risikerer at betale to gange: Første gang, når de betaler det årlige kortgebyr til deres bank og anden gang, når de betaler oppustede detailpriser, der ikke kun betales af kortholdere, men også af kunder, der betaler kontant.

Dankortet kommer også under pres

Betalingssystemerne gennemgår en voldsom udvikling i disse år – set fra både forbrugeres, bankers og butikkernes perspektiv. Hidtil har nationaltrofæet Dankortet været det foretrukne og i langt de fleste tilfælde det billigste betalingsmiddel herhjemme, selv om det bestemt ikke er gratis, for butikkerne betaler, hver gang du bruger det. Men også Dankortet kommer under pres. Det skyldes, at EU lægger op til at tvangsindføre nye og lavere gebyrer på betalingskort, der vil gøre det billigere at bruge kreditkort somMasterCard og Visa. Men de vil omvendt fjerne Dankortets konkurrencefordel.

Desuden skal det også være muligt for tredjeparter at få adgang til den enkelte borgers bankkonti for at øge konkurrencen. I dag har kun bankerne denne mulighed.

Et lille dansk opgør

Herhjemme har bankerne deres eget lille opgør om det tema. Danske Bank er tilsyneladende uvillig til at udlevere kundernes kontonumre, så mobilbetalingstjenesten Swipp kan blive en fuldskalaservice for alle bankkunder.

Netop Swipp, der indtil videre er sejlet langt agterud af Danske Banks Mobilepays succes, vil slå sig op på at tilbyde billigere betaling i butikkerne direkte fra konto til konto. Det vil sige uden kortselskaberne som det fordyrende mellemled, hvad der i sig selv vil være en sejr for forbrugerne.

2 responses to “Kan Dankortet blive offer for Vestagers krig?

  1. Jeg rejser meget. Min erfaring er den, at det bedste er at medbringe danske sedler og veksle dem til lokal valuta på stedet.
    Dels får man en bedre kurs på feriestedet en herhjemme og dels er man fri for de gebyrer som hjemmebanken tar og ofte også banken på feriestedet.
    De feriesteder jeg her hentyder til er i Asien.

  2. Vi ser meget frem til at Nets bliver udfordret og konkurrencen øget da de alt for længe har haft Danmark som et tagselv bord af gebyrer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *