Vild kinesisk krise, men staten greb også ind i Danmark

Kan man trygt investere i aktier i lande, som i sidste ende er styret af staten i højere grad end markedskræfterne? Det spørgsmål er blevet højaktuelt efter en tid med en rutsjetur af de helt store på det kinesiske aktiemarked.

En på mange måder brat opvågning fra en drøm, hvor mange måske troede, at Kina var som andre lande at investere i. Men den seneste tid har vist, at der stadig er både Klondyke og Det Vilde Vesten ved aktieinvestering i verdens næststørste økonomi.

Marked nede med 25 pct.

Siden midten af juni er det toneangivende kinesiske Shanghai Composite Index faldet fra indeks 5.100 til 3.900 svarende til et fald på 25 pct. Det skal dog ses i lyset af, at markedet de otte foregående måneder var steget 125 pct., mens denne uge endte i et mindre fald på 0,9 pct. efter to dage med positive tal. Dog er ca. halvdelen af aktierne fortsat suspenderet pga. kursfald og holdt oppe af kunstigt åndedræt, så uvejret er ikke nødvendigvis forbi.

Den kinesiske stat er nemlig gået massivt ind med nye store tiltag, der skal understøtte aktiemarkedet.

Store statslige fonde er blevet påbudt at købe op, ligesom de mange investorer, der har købt aktier for lånte penge, har fået hjælp, fordi de kinesiske banker er blevet påbudt at forlænge investeringskreditterne.

At bankerne har fået lempet de normale krav om kundernes sikkerhedsstillelser hjælper også med til at understøtte situationen. Der er også en regel om, at visse aktier bliver suspenderet fra børsen, hvis kursen falder med mere end ti pct.

Også forbud mod shortselling i Danmark

Desuden tales der om indførelse af forbud mod shortselling af aktier – altså mod at spekulere i fald i en konkret aktie. Og så er det jo nemt at sidde i Danmark og råbe »planøkonomi«, men under vores egen finanskrise blev der også indført forbud mod shortselling af bankaktier, ligesom kræfter i staten pludselig aktiverede den ukendte Den Sociale Pensionsfond til at købe op for 22 mia. kroner i danske realkreditobligationer for at holde renten nede, da markedet var ved at køre af sporet. Og så kan vi også i en parantes bemærke, at staten spændte en hidtil uset statsgaranti ud under den danske banksektor for at undgå et totalt kollaps.

Forskellige kriser og umodent kinesisk aktiemarked? Ja, selvfølgelig, men der er lighedstegn, og et demokrati som det danske gør også, hvad det kan for at understøtte stabilitet på de finansielle markeder.

Det er ligesom en del af opgaven. Kineserne skal nok komme efter det. Sidste år blev der så småt åbnet for udenlandsk investering i A-aktier, ligesom der også er planer om at aktivere de store pensionsfonde til aktieinvestering. Det skal nok sætte en dæmper på de store udsving, ligesom det er sket herhjemme.

 

2 responses to “Vild kinesisk krise, men staten greb også ind i Danmark

  1. Chinese Police Vow to Arrest “Malicious Short Sellers”
    July 8, 2015 ZeroHedge
    In what can only be described as total and utter desperation, China’s Public Security Ministry and China’s Securities Regulatory Commission are discussing a plan to take action against “hostile short sellers” [and their] “illegal activities.”

    Just one question: Will the police also arrest the brokers who allowed their clients to lever up to extremes with no awareness of risk, encouraged by the government, buying the stocks of companies that make plastic umbrellas at x-thousand P/E multiples?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *