Trækker I folk rundt ved næsen, Finansiel Stabilitet?

Det er en ulige kamp, når private ligger i juridisk slåskamp med staten. Det må en gruppe uheldige nordjyder erkende. De tabte 114 mio. kr. på garantkapital 2009, da Løkken Sparekasse kuldsejlede.

Siden har nordjyderne ligget i krig med statslige Finansiel Stabilitet, som overtog resterne af Løkken Sparekasse.

Et speget forløb

Forløbet er speget, som finansjournalist Mads Sixhøj beskriver det i dagens Berlingske Business. Nordjyderne ser ud til at være blevet trukket rundt ved næsen af Finansiel Stabilitets direktør, Henrik Bjerre-Nielsen, som sikkert af bedste mening ønsker at spare statskassen for en ekstra millionregning.

Men er det nu i overensstemmelse med den adfærd, vi forventer fra et statsligt organ i et demokrati som det danske? I modsætning til jævne folk har staten jo uendelig adgang til juridisk støtte og masser af tid, mens nordjyderne skal skrabe penge sammen, finde ligesindede, blive enige, passe deres arbejde og sikkert har meget andet at gøre end at forfølge en retssag mod et forlængst kuldsejlet pengeinstitut. Nogle når sågar at dø, før der falder en afgørelse.

 “Hypotetisk risiko”

Det skal her tilføjes, at der ikke er tale om aktionærer eller spekulanter med aktiekøb for lånte penge, men om almindelige folk som har troet på en stribe rosende ord om bankens støtte til lokalsamfundet og hypotetisk risiko. Garantkapital i en lokal sparekasse blev før 2007 også af bankens medarbejdere opfattet som ligeså sikkert som amen om søndagen i en indremissionsk nordjysk sognekirke. Nordjyderne har tillige Finanstilsynets ord for, at Sparekassen ikke overholdt god skik ved salg af garantbeviser.

Det er ikke første gang, at Finansiel Stabilitets opfører sig mystisk i retssager. Advokat Morten Erritzøe stod frem i Berlingske Business sidste år med historien om, at Finansiel Stabilitet højst mærkværdigt havde indgået forlig på 22 mio. kr. i en sag, hvor der ellers var krav om 200 mio. kr. Årsagen var angiveligt, at Finansiel Stabilitet ikke ville/ kunne fremlægge dokumenter, som bemyndigede Finansiel Stabilitets hasteovertagelse af banker.

Opfør jer ordentligt

Finansiel Stabilitet har en anderledes tilgang til åbenhed end andre offentlige institutioner, fordi »der bliver behandlet oplysninger og truffet forretningsmæssige beslutninger af potentiel konkurrencemæssig interesse, som må være underlagt en høj grad af fortrolighed.«

Men derfor bør Finansiel Stabilitet opføre sig ordentligt, når almindelige folk ønsker at prøve deres i øvrigt legitime sag i retten.

One response to “Trækker I folk rundt ved næsen, Finansiel Stabilitet?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *