Er der skjulte fordele ved dit realkreditlån?

Mange tror fejlagtigt, at realkreditlån er ens, uanset hvilket realkreditselskab du vælger. Men det er ikke rigtigt, for der er forskelle, og der kan være gode fordele ved at vælge det rigtige institut.

For eksempel er et selskab som Nordea Kredit ikke lige så fleksibelt med sine lån som for eksempel Danske Banks Realkredit Danmark (RD). Det er nemlig ikke alle, der tilbyder at dele afdragsfriheden op i mindre portio­ner med en »klippekortsordning«, så man kan skrue ned for afdragene i hårde tider, mens der er lavvande i privatøkonomien, eller man skal af med dyrere gæld. Det har jeg selv benyttet mig af, da jeg skulle afdrage et dyrt boliglån i min første lejlighed.

Slip for at betale penge tilbage

Det kan også være træls at være tvunget til at betale 30 års afdrag af på 20 år, når de første ti års afdragsfrihed er udløbet. Den situation står mange over for i årene, der kommer, når de første ti års afdragsfrihed udløber. Men det behøver man ikke, for mange selskaber tilbyder, at man kun afdrager de 20 år og efterlader ti års afdrag som gæld tilbage på lånet ved udløb.

Men det går ikke hos Nordea Kredit, som er det mindst fleksible af de danske realkreditselskaber. Nordea tilbyder heller ikke en klippekortsordning, så kunderne er altså bundet til enten at afdrage eller at køre med afdragsfrihed i ti år og så betale hele lånet tilbage på 20 år.

Der er skjulte fordele ved Nykredits flekslån

Noget mere fleksibel er man i det største realkreditselskab, Nykredit/Totalkredit, på de lån, som er med løbende rentetilpasning. Her kan man godt skifte afdragsfrihed ud med afdrag i perioder, ligesom man også kan lade være med at betale de ti års afdrag. Til gengæld er Nykredit mere rigid, når det gælder de fastforrentede lån. Her er der ingen fleksibilitet eller klippekortsordninger, ligesom hammeren falder, og man skal betale fuldt afdrag, når perioden med afdragsfrihed udløber.

Hos landets mindste realkreditselskab, Jyske Bank-ejede BRFkredit, er der fuld fleksibilitet med »klippekort« på alle produkterne, men det koster dog 1.000 kroner i gebyr hver gang, du ombestemmer dig. Kun på ét punkt er der begrænsning. Man kan ikke udskyde gælden ved de fastforrentede lån.

Fuld fleksibilitet får man kun hos RD. Her er der adgang både til klippekort på afdragsfrihed og til at udskyde gælden, hvis man ikke vil afdrage de hele, og det gælder alle låntyper.

Du kan få 20 års afdragsfrihed

Vælger man Danske Banks flekslån, er der endda mulighed for at få 20 års afdragsfrihed og en løbetid på 50 år, men det kræver dog, at man maksimalt har gæld for 70 procent af boligens værdi.

Men selv om Danske Banks Realkredit Danmark vinder på fleksibilitet, er prisen også en vigtig faktor for valg af boliglån. Her ligger det Danske Bank-ejede selskab dårligst i realkreditbranchens egen prisstatistik i fem ud af seks lånetyper med ejerskifte, mens Nykredit er billigst i de fire.

Prisen er nok det element, jeg vil vægte højest næste gang, jeg skal optage et boliglån.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *